Riet op een schroefdak

Het vak van de rietdekker is in de kern een oud ambacht, maar door de eeuwen heen is het beroep steeds met zijn tijd meegegaan. Nieuwe manieren van huizen bouwen vroegen om innovatie bij het aanleggen van rieten daken. Waar vroeger vooral met traditionele open rieten daken werd gewerkt, is het tegenwoordig gebruikelijk om voor een gesloten constructie te kiezen, waarbij het riet op de platen van het dak wordt geschroefd. Zo wordt de isolerende werking van de rietlaag groter, terwijl het brandgevaar juist wordt beperkt. Een mooi voorbeeld van een traditioneel vakgebied dat bol staat van de vernieuwende ideeën.

Riet op een schroefdak

Een geschroefd rieten dak is van buitenaf gezien niet te onderscheiden van de traditionele open constructie. Het verschil zit hem alleen aan de binnenkant van het dak. Een geschroefd rieten dak bestaat uit een isolerende onderlaag, vaak opgebouwd uit isolatiepanelen, die onderdeel uitmaakt van de dakconstructie. Bovenop die dichte onderlaag worden de rietstengels vanaf de buitenkant bevestigd met schroefdraad. Hierdoor blijft er geen spouwruimte over tussen de rietlaag en de onderliggende isolatielaag. Vanaf de binnenzijde van uw huis is de rietkap dus niet zichtbaar, in tegenstelling tot een traditioneel rieten dak.

De voordelen van een geschroefd rieten dak

Een voordeel van een geschroefd rieten dak is de isolerende werking ervan. Doordat het riet aan de buitenzijde van het gebouw op de onderliggende isolatieplaten wordt geschroefd, staat het interieur niet meer in directe verbinding met de buitenlucht. Warme lucht wordt daarmee binnen gehouden, terwijl koude lucht van buitenaf niet door de isolatielaag kan dringen. Als het ’s zomers erg heet wordt werkt de isolatie omgekeerd: de koelte blijft binnen en de warmte blijft buiten. Zo bewaakt u niet alleen een aangenaam klimaat in huis, maar bespaart u ook op stookkosten en daarmee bent u vriendelijk voor uw portemonnee en het milieu tegelijk. Door de isolerende eigenschappen van een geschroefd rieten dak kan bij nieuwbouw en renovatie worden voldaan aan het geldende Bouwbesluit.

Veiligheid door brandwerende materialen

Een ander belangrijk voordeel van een geschroefd rieten dak met een gesloten constructie is de grotere brandveiligheid in vergelijking met een open constructie. Het materiaal waarop de rietstengels worden bevestigd heeft een brandwerende werking, waardoor eventuele brandhaarden binnen in de woning geen direct contact met het riet kunnen maken. Als er brand ontstaat aan de buitenzijde van het dak kan er geen stroom zuurstof van onderaf uit de woning worden aangezogen, waardoor het rietdek eerder zal gaan smeulen dan zich snel als een uitslaande brand verspreiden. Daardoor wordt uw woning met een geschroefd rieten dak niet alleen veel veiliger, maar ook aanzienlijk voordeliger, omdat verzekeraars minder premie in rekening brengen voor een geschroefd rieten dak.

Gerelateerde projecten

Bijzondere architectuur

Een moderne villa waarbij het riet op de wanden verticaal is aangebracht met een plat dak bovenop waarbij de dakrand is afgewerkt met aluminium zetwerk.

Bekijk project
Aanhouder wint

Oorspronkelijk plannen voor een verbouw werd uiteindelijk een nieuwbouw huis met rietendak.

Bekijk project
Van pannen naar riet

Telefonisch contact of er op een bestaand pannendak wellicht riet gedekt kan worden?

Bekijk project