Beestjes zoals stofluis (ook wel rietluis genoemd) in het riet, komen voor in ongeveer 3% van de gevallen na het aanbrengen van een rieten dak. Een uitbraak van deze beestjes in het riet vindt vooral plaats in het voorjaar of de zomer.
In de meeste gevallen is er sprake van beestjes in het riet wanneer het gaat om een nieuwbouw pand of een uitgebreide verbouwing waarbij ook het rieten dak is vernieuwd. In combinatie met het aanleggen van een tuin of het ophogen van grond kan het evenwicht van de leefomgeving van de stofluis verstoord zijn.
Om te kunnen overleven in de verstoorde leefomgeving, kruipt de stofluis bij oplopende temperaturen steeds verder het koele riet in. Uiteindelijk kan het voor komen dat de stofluis via kieren langs kozijnen en ramen de woning of het gebouw binnenkruipen.
De overlast van stofluis is in het eerste jaar het ergst en zal eventueel het jaar daarop in het voorjaar minder zijn. De overlast verdwijnt uiteindelijk wanneer het evenwicht in de leefomgeving is hersteld en het overmatige bouwvocht opgedroogd is. In alle gevallen is de overlast na drie jaar volledig verdwenen. Ook controleren wij tijdens het onderhoud aan het rieten dak op deze beestjes.
De bestrijding van stofluis en rietluis wordt afgeraden omdat het dan langer duurt voordat het natuurlijk evenwicht zichzelf heeft hersteld. Daardoor raden wij het bestrijden van beestjes in het riet af. Het is wel mogelijk om bestrijdingsmiddelen in kieren te spuiten waar de beestjes door naar binnen komen. Op deze manier wordt de overlast van de stofluis en rietluis vermindert. De overlast van stofluis kan erg hinderlijk zijn, maar is niet schadelijk voor mens of dier.