Geschiedenis

Achter elk rieten dak dat we bij Pape Rietdekkers bouwen gaat meer dan honderd jaar geschiedenis schuil. Vanzelfsprekend zijn we trots op onze historie, want als hecht familiebedrijf zijn we steeds op zoek naar vernieuwende manieren om onze mooie vaktraditie in ere te houden. Zo blijven we continu bezig om onze schat aan ervaring de toekomst in te tillen, op weg naar vernieuwende projecten, historische resultaten en innovatieve manieren om het rietdekkersvak actueel te houden op elk dak waar we aan werken.

De geschiedenis van Pape Rietdekkers

Het verhaal van Pape Rietdekkers begint ruim een eeuw geleden, in 1899 om precies te zijn. Een ambitieuze boer annex rietdekker genaamd Willem Klumper trok de stoute schoenen aan en besloot het rietdekkersbedrijf van de heer Meijer uit Velswijk over te nemen. Als boer en dorpsroeper van Zelhem had Willem al ervaring opgedaan in het rietdekkersvak, want in deze landelijke streek was riet de meest voor de hand liggende dakbedekking voor de lokale boerderijen. Er was in de wijde omgeving veel vraag naar vakwerk voor het dekken van boerderijen, schuren en hooibergen, en in 1925 wijdde Willem zijn zoon Harm in als assistent in het snelgroeiende bedrijf. In die tijd werden daken vaak nog met stro bedekt dat door de boeren zelf speciaal werd gekweekt. Er was veel waardering voor het vakwerk dat de Klumpers leverden, waardoor ze steeds minder tijd overhielden voor hun nevenactiviteiten als boeren en houthakkers. Vanuit hun liefde voor het vak vertelden vader en zoon graag over hun prestaties: in de zomer waren ze soms druk met het bouwen van wel veertig hooibergen met rieten kappen in een enkel seizoen.

Van vroeger naar nu

De jaren trokken voorbij en Harm Klumper breidde het bedrijf van zijn vader gestaag verder uit. In het voorjaar van 1974 nam hij een nieuwe medewerker in dienst. De nieuwe rietdekker stond bekend onder de naam Henk Pape, en hij werkte zich als snel op tot opperman die het team van rietdekkers versterkte en ondersteunde. De liefde voor het vak greep snel om zich heen: een jaar later nam Henk het bedrijf over van Harm, waarmee de bedrijfsnaam en de reputatie van Pape Rietdekkers concreet gestalte kregen. Na zijn bedrijf veertig jaar lang met hart en ziel te hebben geleid droeg Henk Pape in 2014 het stokje over aan zijn dochter Judith. Zij staat nu vol trots aan het roer van het bedrijf, vastberaden om haar familietraditie met hard werken, innovatie en creativiteit de toekomst in te loodsen.

De toekomst van Pape Rietdekkers

Riet is een oeroud natuurlijk bouwmateriaal en het rietdekkersvak kent een lange, eerbiedwaardige geschiedenis. Toch is de vraag naar rieten daken in lange tijd niet zo groot geweest als vandaag de dag. De kern van het ambacht en de aard van het materiaal zijn in al die tijd weinig veranderd, maar nieuwe technieken, voortschrijdend bouwkundig inzicht en een moderne kijk op duurzaamheid en natuurlijk woongenot bieden uitstekende perspectieven voor de toekomst. Als u zelf droomt van een toekomst waarin een rieten dak de kroon op uw woonwensen vormt, dan nodigen we u van harte uit om met ons om de tafel te gaan. We nemen u graag mee in een wereld vol historisch vakmanschap dat de toekomst vol vertrouwen tegemoet kan zien!

Afspraak maken of meer informatie?

TelefoonBel: (0314) 33 40 27
MailStuur een e-mail
OfferteOfferte aanvragen