Bliksemafleider op een rieten dak

Bliksemafleider op een rieten dak

Blikseminslag is een risico waar elke eigenaar van een rieten dak in ieder geval over moet hebben nagedacht. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een bliksemafleidingsinstallatie niet altijd noodzakelijk zodra er riet is gebruikt in de bouw. Aan de andere kant is de potentiële schade door een blikseminslag bij bepaalde daken enorm. Wie vooraf nadenkt over bliksemafleiders op een rieten dak komt daarom letterlijk nooit voor schokkende verrassingen te staan. Pape Rietdekkers denkt hierover graag met u mee.

Een bliksemafleider in het riet, of niet?

Twee vragen zijn van belang om te beslissen of een bliksemafleidingsinstallatie noodzakelijk is voor uw specifieke rieten dak. De eerste vraag betreft de kans dat uw woning door de bliksem zal worden getroffen. Daarbij speelt de directe omgeving van het pand een belangrijke rol. Als uw huis dicht tussen andere vergelijkbare bebouwing staat is de kans gering dat de bliksem precies bij u in zal slaan. Als u een vrijstaand huis heeft, of een boerderij die midden in de open weilanden staat, dan is de kans op een inslag al iets reëler. De hoogte van het dak is ook een factor: als er om u heen hogere objecten staan, zoals bijvoorbeeld hoogbouw, hoge bomen, of elektriciteitsmasten, dan is de kans groot dat de bliksem daar eerder zal inslaan – als dat überhaupt al gebeurt natuurlijk.

Bliksembeveiliging als individuele afweging

De tweede vraag om te overwegen betreft de schade die een mogelijke blikseminslag kan veroorzaken. Daarbij maakt het een behoorlijk verschil of uw rieten dak op de traditionele manier is gebouwd, met een open constructie, of juist op de moderne manier is aangelegd als geschroefd rieten dak. Als u een klassiek open dak met gebonden riet heeft, dan zal een blikseminslag waarschijnlijk enorme schade veroorzaken; bij een gesloten rieten dak zal die schade hoogstwaarschijnlijk veel minder groot zijn.

Professioneel advies over bliksemafleiders op uw rieten dak

Als u zelf de afweging kunt en wilt maken over de plaatsing van een bliksemafleider op uw rieten dak, dan staan we uiteraard klaar om u daarbij te helpen. We hebben uitgebreide ervaring met rieten daken in de meest uiteenlopende situaties en adviseren u graag, maar uiteindelijk blijft de beslissing aan u. Kiest u ervoor om een bliksemafleidingsinstallatie te laten plaatsen, dan zijn er verschillende merken en systemen beschikbaar.

Veelgestelde vragen

Als u een bliksemafleider wenst op uw rieten dak dan kunnen wij dit voor u regelen.

De bliksem afleider loopt over de randen en nok van uw rietendak

De prijs voor een bliksemafleider hangt voornamelijk af van de afmetingen van uw dak en het ontwerp

Over het algemeen is dit redelijk snel gerealiseerd, maar dit hangt uiteraard af van de vorm en afmeting van uw dak.