Rieten dak constructies op maat voor aannemers en particulieren

Met ruim een eeuw ervaring in het rietdekkers vak weten we bij Pape Rietdekkers als geen ander dat ieder rieten dak een uniek stuk vakwerk is. De ligging van het pand, de gebruikte rietsoorten, de vraag of het om een traditioneel rieten dak of een moderne geschroefde versie gaat, de afwerking van de nokvorst en ga zo maar door: ook uw huis verdient een persoonlijke behandeling van een erkende vakspecialist.

Rieten dak constructies op maat voor aannemers en particulieren

Er zijn verbazend veel panden en objecten te bedenken waarvoor een passende rieten dak constructie bestaat. Een carport, een hooiberg, een villa, of een herenboerderij: voor alles is een oplossing op maat te bedenken. We delen graag onze ervaring en ons vakmanschap met u, als particulier of als aannemer, om samen tot de mooiste resultaten te komen.

Verschillende rieten dak constructies

Omdat riet wereldwijd al eeuwenlang wordt gebruikt als natuurlijke bescherming tegen de elementen zijn er veel verschillende rieten dak constructies bedacht. In Nederland is een eigen rietcultuur ontstaan, in een traditie van ambacht en vakmanschap die steeds met de tijd mee is gegaan. Grofweg kunnen we twee soorten rieten dak constructies onderscheiden: de traditionele open rieten daken en de moderne geschroefde rieten daken, ook bekend als gesloten rietkappen. Met een ondergeschoten rieten dak kan een open constructie worden voorzien van een isolatielaag, met daarboven een luchtspouw voor de ventilatie.

Van traditionele open rietkap naar ondergeschoten rieten dak

De oudste rieten daken van de regio zijn nog volgens de traditionele methode gebouwd, waarbij een lattenframe als basis dient waar de rietstengels aan vast zijn gebonden. Inmiddels is deze techniek vooral in gebruik voor de oudste monumentale en historische panden, omdat de isolerende werking en brandveiligheid van de open rietkap vaak niet aan de geldende eisen voldoen. Daarom is het ondergeschoten rieten dak bedacht: een manier om een traditionele rietkap van binnenuit te voorzien van een isolerende laag, waarbij een luchtspouw wordt open gelaten.

Geschroefde rieten daken: een klassiek ambacht met een moderne twist

Bij nieuwbouw en verbouwingen wordt tegenwoordig meestal gekozen voor een geschroefd rieten dak met gesloten rietkap. In deze moderne rieten dak constructies wordt de rietlaag stevig vastgeschroefd op een onderliggende isolerende laag met dampwerende eigenschappen. Zo’n gesloten rieten dak biedt grote bouwkundige voordelen, zoals grotere akoestische en thermische isolatie, wat niet alleen het milieu spaart, maar ook de veiligheid vergroot: de premie van uw brand- en inboedelverzekering kan direct omlaag. Een geschroefd rieten dak kan in diverse rietsoorten worden uitgevoerd, inclusief de nieuwste kunstriet varianten.

Maak gebruik van de kennis van onze experts

Of u nu aannemer bent of huizenbezitter, voor een beslissing over een rieten dak kunt u maar beter gebruik maken van het advies van een expert. Ons moderne familiebedrijf belichaamt meer dan een eeuw aan ervaring met en passie voor rieten daken. We staan u graag vrijblijvend te woord voor advies en offertes, maar u bent ook altijd van harte welkom in onze vestiging waar u persoonlijk onze rietsoorten kunt komen bekijken, ruiken en voelen om de beste route naar uw gedroomde rieten dak te bepalen.