Mos en algen op rieten daken

Mos en algen op rieten daken

Op rieten daken van enkele jaren oud zien we regelmatig mos en/of algengroei. De algen zijn als een slijmerige zwarte laag zichtbaar wanneer het riet nat is. De vochtigheid van een dak is van grote invloed op de vorming van algen. Hoe vochtiger het dak, des te sneller de groei van de algen zal zijn. Dit wordt vooral zichtbaar in het najaar, waar de groei van algen explosief kan zijn, terwijl uw rieten dak in de zomer er nog perfect uit zag.
Het grootste nadeel van algen op uw dak, is dat er een afsluitende laag wordt gemaakt over het rieten dak zodat het riet minder goed kan drogen. Het vrijhouden van het rieten dak van algen en mossen heeft dus een positief effect op de levensduur van het dak.

Bestrijding van mos en algen op uw rieten dak

Het bestrijden van mos en algen op uw dak doen wij door middel van een roofcleaner. Dit middel spuiten wij op het dak en dringt door de celwand en het celmembraan van de algen en mossen. Uiteindelijk sterven de algen en mossen af.
Om er zeker van te zijn dat de roofcleaner goed werkt, dient het warmer dan 10 graden te zijn. Ook is het belangrijk dat het rieten dak voldoende droog is, zodat de algen en mossen het middel zo goed mogelijk opnemen. Vooral daken met beginnende groei van mos en algen zijn geschikt voor de roofcleaner. Wij raden aan om deze behandeling eens per twee jaar te herhalen. Wanneer het dak niet onderhouden wordt en de groei te erg wordt, dienen de algen en mossen handmatig verwijderd te worden.
Uw eigen tuinplanten zullen niet door dit middel worden aangetast. Wel is het verstandig planten niet in de drup van het dak te laten staan. Ook is het belangrijk om vijvers af te dekken.