Rieten daken

Rieten daken

Rieten daken worden al eeuwenlang beschouwd als een echt architectonisch sieraad: letterlijk de kroon op uw woning of ander bijzonder gebouw. Een goed gebouwde rieten kap springt direct in het oog en geeft een ambiance waar andere soorten dakbedekking simpelweg niet aan kunnen tippen. Geen wonder dus dat Pape Rietdekkers al meer dan honderd jaar puur vakmanschap inzet voor particulieren en aannemers die alleen genoegen nemen met het allerbeste dat ons ambacht te bieden heeft. Vanuit die traditie denken we actief mee met onze opdrachtgevers en omarmen we de modernste innovaties, want zowel de aanleg van een rieten dak als de renovatie en het onderhoud ervan zijn vanwege de grote populariteit van dit stijlvolle materiaal sterker in trek dan ooit tevoren.

Een rieten kap biedt een scala aan voordelen

De geweldige aanblik van rieten kappen is niet de enige reden om uw eigen pand ermee te bekleden. Steeds meer mensen ontdekken de uitstekende isolerende werking van rieten daken, met name als vervanger van oude pannendaken op klassieke boerderijen en vergelijkbare panden, zowel als het om geluid gaat als op het gebied van warmte: een onverwacht klassieke manier om zuiniger om te gaan met uw energierekening en het milieu dus. De flexibele aard van het natuurlijke materiaal, maar ook van modern kunstriet, maakt de meest uiteenlopende dakvormen mogelijk in spectaculair mooie uitvoeringen. Toch blijft de kracht van riet als natuurlijk materiaal een belangrijke afweging bij de groeiende groep mensen die waarde hecht aan ecologisch en biobased bouwen. Zeker in een landelijke omgeving, waar genieten van natuurlijke schoonheid een belangrijke charme vormt, is werken met materialen van plantaardige oorsprong steeds meer een vanzelfsprekende keuze. Zo wordt kiezen voor een rieten kap niet alleen kiezen voor schoonheid, maar ook voor slimme duurzaamheid met een zeer karakteristieke stijl.

Bekijk het detail

Het rietdekkersvak is een modern ambacht met een rijke historie waar we trots op zijn. Een echte vakman of -vrouw weet dan ook dat aandacht voor detail een rieten dak tot een waar kunstwerk verheft. Daarmee maken we het verschil tussen zomaar een dak en een perfect afgewerkte rieten kap die naadloos aansluit op de andere elementen van het object, Ook de toongevende elementen van uw woning of moderne upgrades zoals zonnepanelen worden tot in de puntjes geïntegreerd in ons werk 

Alles hangt uiteraard af van uw specifieke project en uw wensen, maar u mag er altijd op rekenen dat wij uw rieten dak tot het kleinste detail uitvoeren zoals u het voor ogen heeft. Onze specialisten adviseren u daarbij graag, maar bekijk hier vooral zelf welk verschil het detail van een rieten dak kan maken en doe alvast nieuwe inspiratie op voor uw eigen plannen.

Onderhoud rieten dak

Naast de aanleg van geheel nieuwe constructies zijn onze rietdekkers ook zeer ervaren in alle vormen van rieten dak onderhoud. Door tijdig de juiste technieken toe te passen zorgen wij ervoor dat uw rieten kap zo lang mogelijk mee blijft gaan. Zo zorgt gedegen onderhoud van uw rieten dak dat uw woning er steeds pico bello uit blijft zien, terwijl uw investering in schoonheid, woongenot én natuurlijke isolatie alleen maar duurzamer wordt.

Het is een kwestie van gezond verstand om het onderhoud van uw rieten dak te laten verzorgen door de specialisten die het hebben aangelegd. Wij kennen de constructie letterlijk van binnen en van buiten, waardoor we een consistent en toekomstbestendig plan kunnen opstellen waarmee u uw rieten dak onderhoud zo efficiënt mogelijk uitbesteedt. We ontzorgen u volledig, zodat u ongehinderd kunt genieten van al het moois dat uw rieten dak u kan geven.

Rieten dak vervangen of renoveren?

Soms is het nodig om een bestaand rieten dak te vervangen. Riet is en blijft een natuurlijk materiaal met een bepaalde levensduur. Als u te lang wacht met het vervangen of renoveren van uw rieten dak bent u in feite een dief van uw eigen woongenot, maar ook van uw portemonnee. Een beschadigde of vervallen rieten kap kan namelijk ook de onderliggende structuur van een gebouw aantasten, bijvoorbeeld door lekkages.

In het geval van een oude rieten kap met open constructie wordt het bestaande rieten dak vaak vervangen door een gesloten constructie. Dat geeft een aanzienlijk betere brandveiligheid en bovendien kan er aanvullende isolatie worden aangebracht in de vorm van speciale folie.

Modernisering kan ook een uitstekende reden zijn om uw oude rieten dak te vervangen door een nieuwe constructie. Maar ook een rieten dak renoveren kan een goede manier zijn om de isolatie en de aanblik van een verouderd exemplaar sterk te verbeteren. Daarbij is het essentieel om op tijd een professional in te schakelen om erger te voorkomen. 

Twijfelt u of uw huidige rieten dak vervangen moet worden, of aan een grondige renovatie toe is? Onze ervaren specialisten kijken en denken graag met u mee om u van het beste advies voor uw persoonlijke situatie te voorzien.

De levensduur

Veel van onze klanten stellen ons dezelfde vraag: “hoe lang gaat een rieten dak mee?” We begrijpen heel goed dat de natuurlijke oorsprong van riet de indruk kan wekken dat dit materiaal geen erg duurzame keuze is. Gelukkig is het tegendeel waar. Een goed geplaatste én goed onderhouden rieten kap kan uw woongenot, de aanblik van uw huis én uw duurzame isolatiemaatregelen heel lang waarborgen. 

Naast de vorm, hellingshoek en grootte is de levensduur van een rieten dak voor een belangrijk deel afhankelijk van de locatie. Weersinvloeden, windrichting en bladval van omringende bomen zijn belangrijke factoren. Gelukkig weet een ervaren rietdekker daar altijd de meest effectieve oplossing voor te bedenken, waarmee de levensduur van uw rieten dak direct wordt vergroot.

Daarnaast is goed en regelmatig onderhoud een verstandige investering in de levensduur van elk rieten dak. Dat maakt uw duurzame investering dus alleen nog maar duurzamer. Met de juiste planning en verzorging wordt de vraag “hoe lang gaat een rieten dak mee” dan ook al snel een kwestie van “hoe lang wilt u graag dat u van uw prachtige rieten kap kunt blijven genieten” – en wij helpen u graag om die periode zo lang mogelijk te maken.

De vele toepassingen van rieten kappen

De toepassingen van rietkappen zijn erg divers. Klassieke open en moderne gesloten dakconstructies hebben beide hun voordelen, maar zelfs dan is geen enkel dak hetzelfde. Onze mogelijkheden op het gebied van dakkapellen en keramische nokvorsten of aluminium nokkappen zijn enorm, zeker omdat wij timmerlieden en andere specialisten in huis hebben die het hele traject kunnen verzorgen. De functionaliteit en aanblik van hooibergen met rieten daken zijn een aanwinst voor elke (woon-)boerderij; ook als heerlijke beschutte zitplaats in uw tuin. Een rieten overkapping voor uw tuinhuisje, buitenverblijf of carport is een prachtig en nuttig stijlstatement. Ook zijn steeds meer bewoners en bouwers geïnteresseerd in een rieten dak met zonnepanelen, om natuurlijke energie en natuurlijke materialen naadloos te integreren.

Als experts met meer dan een eeuw ervaring gaan we heel graag met u in gesprek over uw eigen wensen en mogelijkheden, ook wanneer u als aannemer met professionele rietdekkers wilt samenwerken. Maak daarom gebruik van onze vakkennis en laat u vrijblijvend ontzorgen door de specialisten van Pape Rietdekkers.

Wat kost een rieten dak?

Wat kost een rieten dak precies? Heel begrijpelijk dat u zichzelf die vraag stelt. Het gaat per slot van rekening om een investering in de waarde van uw huis, in uw woonplezier en in de isolerende werking van het gebruikte materiaal. 

Om u te helpen een weloverwogen keuze te maken helpen onze experts u graag om de kosten van en rieten dak tot in de puntjes door te berekenen. Uiteraard is geen huis en dus geen project hetzelfde. De specifieke kenmerken van uw huidige woning en uw wensen zijn bepalend voor de uiteindelijke prijs. Bedenk bij het berekenen van de kosten voor uw rieten dak wel dat er ook rendement aan verbonden is. Daarbij hebben we het niet alleen over de verbeterde aanblik en verhoogde waarde van uw vastgoed, maar ook over de duurzame besparing die die hoge isolatiewaarde u nog jarenlang op zal gaan leveren.