Rieten daken

Rieten daken

Rieten daken worden al eeuwenlang beschouwd als een echt architectonisch sieraad: letterlijk de kroon op uw woning of ander bijzonder gebouw. Een goed gebouwde rieten kap springt direct in het oog en geeft een ambiance waar andere soorten dakbedekking simpelweg niet aan kunnen tippen. Geen wonder dus dat Pape Rietdekkers al meer dan honderd jaar puur vakmanschap inzet voor particulieren en aannemers die alleen genoegen nemen met het allerbeste dat ons ambacht te bieden heeft. Vanuit die traditie denken we actief mee met onze opdrachtgevers en omarmen we de modernste innovaties, want zowel de aanleg van een rieten dak als de renovatie en het onderhoud ervan zijn vanwege de grote populariteit van dit stijlvolle materiaal sterker in trek dan ooit tevoren.

Een rieten kap biedt een scala aan voordelen

De geweldige aanblik van rieten kappen is niet de enige reden om uw eigen pand ermee te bekleden. Steeds meer mensen ontdekken de uitstekende isolerende werking van rieten daken, met name als vervanger van oude pannendaken op klassieke boerderijen en vergelijkbare panden, zowel als het om geluid gaat als op het gebied van warmte: een onverwacht klassieke manier om zuiniger om te gaan met uw energierekening en het milieu dus. De flexibele aard van het natuurlijke materiaal, maar ook van modern kunstriet, maakt de meest uiteenlopende dakvormen mogelijk in spectaculair mooie uitvoeringen. Toch blijft de kracht van riet als natuurlijk materiaal een belangrijke afweging bij de groeiende groep mensen die waarde hecht aan ecologisch en biobased bouwen. Zeker in een landelijke omgeving, waar genieten van natuurlijke schoonheid een belangrijke charme vormt, is werken met materialen van plantaardige oorsprong steeds meer een vanzelfsprekende keuze. Zo wordt kiezen voor een rieten kap niet alleen kiezen voor schoonheid, maar ook voor slimme duurzaamheid met een zeer karakteristieke stijl.

Specialisten in plaatsing, renovatie en onderhoud van rieten daken

Het vakkundig aanleggen van uw rieten dak is de kern van ons vak, maar daar houdt ons werk zeker niet op. Het renoveren van bestaande rietkappen is net zozeer vakwerk als de het leggen van een nieuw dak, dus ook hierbij zijn we u als specialisten graag van dienst. Ook het vakkundig onderhoud van uw rieten dakbedekking is cruciaal om het materiaal en de onderliggende constructie in topvorm te houden. Denk daarbij aan zaken als het grondig schoonmaken, professionele reparaties, of het aanbrengen van speciale roofcleaner die rieten kappen beschermt tegen mos en algen. Voorbeelden van innovatie in de sector zijn het aanbrengen van biologisch afbreekbare nanocoatings, die de rietstengels op submoleculair niveau met nanotechnologie beschermen tegen vochtopname, schimmelvorming, inrotten en verkleuring, terwijl de waterdamp doorlatende werking van uw rieten kap intact blijft. Een praktische en recente toevoeging aan onze mogelijkheden is de waterslag met geïntegreerde afvoer, die het hemelwater vanaf uw dakraam direct onder de rietlaag door leidt. Daarmee verhogen we de duurzaamheid van uw rieten dak, omdat vocht niet ophoopt onder de ramen en de rietkap dus langer meegaat. U merkt dat er met een rieten dak op allerlei terreinen slimme winst kan worden gemaakt als het gaat om een duurzame en onderhoudsarme investering. We bespreken graag uw eigen mogelijkheden voor het best passende onderhoudsregime. Veel klanten zijn enthousiast over onze vaste onderhoudsovereenkomsten, waarmee we u de zorg voor uw dak uit handen nemen terwijl u weet dat de conditie van het riet regelmatig door experts wordt gecontroleerd. Ook denken en werken onze experts mee met u of uw aannemer, door specialistisch timmerwerk integraal uit te voeren, of lood en koper op exact de juiste wijze aan te brengen in de constructie.

De vele toepassingen van rieten kappen

De toepassingen van rietkappen zijn erg divers. Klassieke open en moderne gesloten dakconstructies hebben beide hun voordelen, maar zelfs dan is geen enkel dak hetzelfde. Onze mogelijkheden op het gebied van dakkapellen en keramische nokvorsten of aluminium nokkappen zijn enorm, zeker omdat wij timmerlieden en andere specialisten in huis hebben die het hele traject kunnen verzorgen. De functionaliteit en aanblik van hooibergen met rieten daken zijn een aanwinst voor elke (woon-)boerderij; ook als heerlijke beschutte zitplaats in uw tuin. Een rieten overkapping voor uw tuinhuisje, buitenverblijf of carport is een prachtig en nuttig stijlstatement. Ook zijn steeds meer bewoners en bouwers geïnteresseerd in een rieten dak met zonnepanelen, om natuurlijke energie en natuurlijke materialen naadloos te integreren.

Als experts met meer dan een eeuw ervaring gaan we heel graag met u in gesprek over uw eigen wensen en mogelijkheden, ook wanneer u als aannemer met professionele rietdekkers wilt samenwerken. Maak daarom gebruik van onze vakkennis en laat u vrijblijvend ontzorgen door de specialisten van Pape Rietdekkers.