Rieten dak impregneren

Rieten dak impregneren

Als natuurproduct staat rieten dakbedekking constant bloot aan de kracht van de elementen. Met ons Hollandse weer betekent dat vaak een doorlopende afwisseling van zon, regen en wind, die elk op hun eigen manier op het riet inwerken. Hoewel elk natuurlijk materiaal uiteindelijk slijt, is het impregneren van een rieten dak met een roofcleaner een geavanceerde manier om de invloed van warmte, kou, droogte en vocht tegen te gaan. Met impregneren wordt bedoeld dat de werkzame stof de rietstengels bedekt, voor een optimale bescherming tegen kwalijke invloeden van buitenaf. Zo zorgt u door uw rieten dak te impregneren voor een langere levensduur van uw rietdek, door slim gebruik te maken van moderne technologie.

Uw rieten dak waterdicht maken

Strikt genomen is een rieten dak waterdicht maken een integraal onderdeel van het constructieproces. Een rieten kap is een volledig waterkerende dakbedekking, dus zolang er geen schade of slijtage optreedt hoort uw rieten dak volledige bescherming tegen hemelwater te geven.

Wij kunnen uw rieten dak waterdicht maken door de juiste combinatie van materialen te gebruiken vanaf de eerste stap van de aanleg. Als een verouderd of beschadigd rieten dak toch onverhoopt gaat lekken, of wanneer er vocht ophoopt tussen de rietlagen, dan kan er grote schade ontstaan aan het dak zelf, maar ook aan de onderliggende constructie en aan de rest van het gebouw.

Impregneren tegen brand

In bepaalde gevallen kan het nodig zijn uw rieten dak te impregneren tegen brand. Hoewel moderne rieten daken door hun gesloten onderconstructie verrassend brandveilig zijn, stellen gemeentelijke bepalingen soms extra strenge eisen aan de brandwerende werking. De afstand van het dak tot de erfgrens kan daar bijvoorbeeld een rol bij spelen. Mocht u om deze of andere redenen overwegen uw rieten dak te impregneren tegen brand, dan schakelen wij een specialistische partner in om dit te realiseren.

Roofcleaner: de bescherming van uw rieten dak

Nog een voorbeeld van waarom vroeg ingrijpen vaak een verstandig idee is: met onze speciale roofcleaner bestrijdt u de groei van schadelijke algen op de rieten kap voordat ze het rieten dak volledig kunnen afsluiten en een negatief effect hebben op de levensduur. Daardoor kan het gebruik van roofcleaner een rieten dak veel langer mee laten gaan dan een onbehandeld exemplaar. 

De toepassing van deze geavanceerde roofcleaner kan onderdeel zijn van een vast onderhoudscontract zoals wij deze aanbieden. Ook incidentele behandeling van algenproblemen is mogelijk. Neem gerust contact op met onze adviseurs als u twijfelt of vragen heeft.

Hoogwaardige milieuvriendelijke roofcleaner vloeistof: speciaal voor rieten daken

Ook als u zich zorgen maakt over de impact die onze roofcleaner op het milieu heeft hoeft u zich geen zorgen te maken. Wij gebruiken een zorgvuldig ontwikkelde eco friendly roofcleaner, zodat we het (natuurlijke) probleem van algen op een natuurlijke én natuurvriendelijke manier aan kunnen pakken. Met onze eco roofcleaner wordt uw duurzame rieten dak dus nog een stukje duurzamer, terwijl u uw dak nog beter beschermt tegen aantasting door invloeden van buitenaf. Wilt u meer weten over onze roofcleaner of het gebruik ervan? We vertellen u graag alles over dit mooie product, dus neem contact op of kom langs op onze vestiging om het zelf te ervaren.

Kosten voor impregneren van een rieten dak

Het impregneren van een rieten dak met een nano coating is geen ingewikkelde procedure. De coating wordt als vloeistof over de rietlaag heen wordt verneveld, waarna het zich door de dakbedekking verspreidt, tot in de kleinste hoekjes en holtes. Door een nano coating aan te brengen wordt uw rieten dak beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. Uiteraard is de prijs van het aanbrengen van een nano coating afhankelijk van de omvang van uw dakoppervlak en de complexiteit van het ontwerp. Neem direct contact op met onze medewerkers voor meer informatie en een vrijblijvende offerte.

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende soorten middelen die weleens door elkaar worden gehaald. De roofcleaner is een middel wat wordt gespoten tegen beginnende alggroei als het dak vaak minimaal een jaar oud is.
De brandvertragende coating wordt aangebracht op een nieuw rieten dak en wordt soms geëist door de gemeente.
Daarnaast bestaat er nog een nano coating die de vochtopname van het riet verminderd.

Dit is een middel wat beginnende aangroei op het rieten dak verwijderd. Het is dus een middel om het dak schoon te maken van algen. Algen maken een afsluitende laag over het riet waardoor het minder goed kan drogen en dit heeft nadelige gevolgen voor de levensduur van het rieten dak.

Nee, er moet een beginnende aangroei van alg zijn. En dit duurt meestal één á twee jaar.

Indien uw woning binnen 15 meter van de erfafscheiding ligt moet u voldoen aan de NEN 6063 en het dak behandelen tegen vliegvuur. Er zijn verschillende manieren om hieraan te voldoen en het aanbrengen van een brandvertragende coating is hier een van. Dit is een coating die het riet brandvertragend maken. Pape Rietdekkers is geen voorstander van het aanbrengen van een dergelijke coating in verband met de levensduur van het rieten dak die hierdoor negatief wordt beïnvloed.

Deze coating wordt aangebracht nadat het nieuwe dak is gelegd.