Rieten dak repareren of renoveren

Rieten dak repareren of renoveren

Een rieten dak is een prachtig gezicht, waarmee u echt uw persoonlijke stempel kunt drukken op de aanblik van uw woning en de wijde omgeving. Aan de andere kant is riet een natuurproduct, dat dag in, dag uit wordt blootgesteld aan de krachten van de elementen. Zelfs bij regelmatig professioneel onderhoud nemen de structuur en de aanblik van een rieten dak langzaam maar zeker af in kwaliteit. Er komt voor iedere eigenaar een moment waarop het nodig is om zijn of haar rieten dak te laten renoveren of repareren. Dat kan op verschillende manieren, die allemaal speciaal ontwikkeld zijn om specifieke tekenen van verval te verhelpen.

Kies de juiste techniek voor reparatie en renovatie

Een rietdekker heeft een hele waaier aan technieken in huis om een rieten dak te repareren of te renoveren. Welke methode de beste aanpak is voor uw eigen rieten dak hangt van de toestand van het dak af, maar ook van het verwachte rendement van de renovaties en reparaties. Bij alle werkzaamheden hangen de resultaten sterk af van het vakmanschap van de rietdekker. We raden u dan ook aan om alleen in zee te gaan met een professional die u vertrouwt, zodat u straks weer jarenlang kunt genieten van een rieten dak in volle glorie en in topconditie. Onze specialisten denken graag met u mee over de beste aanpak voordat u begint met de renovatie van uw dak, om spijt of verkeerde keuzes te helpen voorkomen.

Rieten daken renoveren door opstoppen of blank verstoppen

Er zijn verschillende methodes om een rieten dak te repareren en te renoveren. Een veel toegepaste methode is het zogenaamde opstoppen, waarbij nieuwe rietstengels bij het bestaande rietdek worden gestoken om de functionele levensduur van het dak te verlengen. Eerst wordt het dak grondig schoongemaakt, waarna het riet laag voor laag naar achteren wordt getrokken. Zo wordt de rietlaag over het hele dakoppervlak verdikt en gaan de isolerende werking, maar ook de vochthuishouding aanzienlijk vooruit.

Een andere methode is het zogenaamde verdrijven, ook bekend als blank verstoppen of doordekken. Ook hier wordt de oude rietlaag schoongemaakt en teruggetrokken, waarna er nieuwe lagen riet tussen worden aangebracht. Daarbij worden gaarden gebruikt, nieuwe of bestaande, om de nieuwe rietstengels vast te zetten, maar zonder dat deze aan de buitenkant te zien zijn.

Een derde methode staat bekend als bijsteken. Deze techniek is minder kostbaar dan de eerste twee, maar het nadeel is dat de dikte van de rietlaag niet wordt verbeterd, omdat er alleen op de meest versleten plekken rietstengels worden bijgestoken. Wel wordt eerst het dak grondig schoongemaakt, en nadat de nieuwe stengels zijn aangebracht gebeurt dit opnieuw. Nadelen van bijsteken zijn de zichtbaarheid van de gaarden, wat vaak voorkomt vanwege de dunner geworden rietlaag, maar ook de kleurverschillen die ontstaan door het nieuw ingebrachte riet dat lichter is dan de bestaande laag.

Incidentele schade repareren

Het is niet altijd nodig om uw complete rieten dak te renoveren. Soms kan volstaan worden met incidentele reparaties ter plaatse. Dit is sterk afhankelijk van de specifieke toestand van uw dak, dus laat u vooraf goed informeren door een ervaren specialist. Onze medewerkers zitten klaar om u te helpen de juiste beslissing te nemen, zodat u de levensduur van uw rieten dak op een zinnige en kostenefficiƫnte manier kunt verlengen.

Veelgestelde vragen

Ja dit is mogelijk. Of het nu gaat om sprietjes die vogels uit het dak trekken, of grote gaten ontstaan door een marter of dat het slijtage van het riet betreft.

Dit wordt gedaan door het bestaande riet terug te trekken en nieuw riet bij te steken.

Dit is vaak erg lastig te bestrijden. Als dieren zoals vogels of een marter vaak op een specifieke plek terugkeren dan kan hier door middel van geluid of bijvoorbeeld het plaatsen van nep valken wel wat tegen te doen zijn.

Jaarlijks onderhoud is wenselijk bij een rietendak omdat u door het rietendak bij te houden de levensduur van het rietendak verlengt.