Rieten dak repareren of renoveren

Rieten dak repareren of renoveren

Een rieten dak is een prachtig gezicht, waarmee u echt uw persoonlijke stempel kunt drukken op de aanblik van uw woning en de wijde omgeving. Aan de andere kant is riet een natuurproduct, dat dag in, dag uit wordt blootgesteld aan de krachten van de elementen. Zelfs bij regelmatig professioneel onderhoud nemen de structuur en de aanblik van een rieten dak langzaam maar zeker af in kwaliteit. Er komt voor iedere eigenaar een moment waarop het nodig is om zijn of haar rieten dak te laten renoveren of repareren. Dat kan op verschillende manieren, die allemaal speciaal ontwikkeld zijn om specifieke tekenen van verval te verhelpen.

Kies de juiste techniek voor reparatie en renovatie

Een rietdekker heeft een hele waaier aan technieken in huis om een rieten dak te repareren of te renoveren. Welke methode de beste aanpak is voor uw eigen rieten dak hangt van de toestand van het dak af, maar ook van het verwachte rendement van de renovaties en reparaties. Bij alle werkzaamheden hangen de resultaten sterk af van het vakmanschap van de rietdekker. We raden u dan ook aan om alleen in zee te gaan met een professional die u vertrouwt, zodat u straks weer jarenlang kunt genieten van een rieten dak in volle glorie en in topconditie. Onze specialisten denken graag met u mee over de beste aanpak voordat u begint met de renovatie van uw dak, om spijt of verkeerde keuzes te helpen voorkomen.

Hoe lang gaat een gerenoveerd/ gerepareerd rieten dak mee?

Als u op het punt staat om een reparatie uit te laten voeren vraagt u zich waarschijnlijk af: maar hoe lang gaat een gerenoveerd rieten dak mee? Het antwoord op die vraag hangt volledig af van de expertise waarmee een professional de renovatie uitvoert. Aangezien renoveren eigenlijk vernieuwen betekent, zou u mogen verwachten dat een goed uitgevoerde renovatie uw dak weer ‘als nieuw’ laat zijn. Daarmee verlengt u de levensduur dus met vele jaren, als u de klus tenminste door een vakman of vakvrouw laat uitvoeren.

Ook de vraag hoe lang een gerepareerd dak mee zal gaan hangt helemaal af van de kwaliteit van de reparatie. Een serieuze professional zal daarom eerst kijken wat de schade is die moet worden hersteld, en wat daar de onderliggende oorzaak van is. Alleen als deze twee aspecten helder zijn kan een zo duurzaam mogelijke reparatie worden uitgevoerd. In dat geval kan uw rieten dak er weer jaren tegen, maar ook hier draait alles dus om de bekwaamheid van de rietdekker die uw dak heeft gerepareerd.

Incidentele schade repareren

Het is niet altijd nodig om uw complete rieten dak te renoveren. Soms kan volstaan worden met incidentele reparaties ter plaatse. Dit is sterk afhankelijk van de specifieke toestand van uw dak, dus laat u vooraf goed informeren door een ervaren specialist. Onze medewerkers zitten klaar om u te helpen de juiste beslissing te nemen, zodat u de levensduur van uw rieten dak op een zinnige en kostenefficiënte manier kunt verlengen.

Kosten rieten dak renoveren/repareren

Aan een rieten dak repareren zijn kosten verbonden, dat is logisch. Toch zijn die kosten vaak verwaarloosbaar als we ze vergelijken met het alternatief. Als schade niet wordt hersteld kunnen problemen groter worden, soms ongemerkt, wat tot ernstige problemen kan leiden voor het riet, de dakconstructie en de onderliggende bouwelementen. 

Ook hier is de regel weer dat bij een rieten dak repareren de kosten volledig afhangen van de omvang en aard van de schade, maar ook van de vorm en complexiteit van de rieten kap. Natuurlijk helpen we u graag aan een vrijblijvende offerte om de kosten in uw individuele situatie inzichtelijk te maken.

Als u wilt weten wat een rieten dak renoveren kosten gaat, dan moeten we eerst samen kijken naar de huidige conditie van de rieten kap. Een rieten dak renoveren is een klus die slim moet worden aangepakt om onnodig werk, verborgen gebreken en onverwachte kosten te vermijden. Het is dus aan te raden om voorafgaand aan de renovatie persoonlijk contact op te nemen om de kosten van de renovatie van uw rieten dak helder in een concrete offerte te vertalen.

Vraag een offerte aan

Overweegt u om uw rieten dak te laten renoveren of repareren? Laat het dan aan de experts over: wij helpen u graag om alles overzichtelijk op een rijtje te zetten. Als wij uw rieten dak repareren is een offerte de eerste logische stap. We spreken de schade met u door en leggen uit wat de beste aanpak is, zodat u een eerlijke afweging kunt maken wat de kosten betreft.

Ook als u erover nadenkt om uw rieten dak te renoveren maakt een offerte de beslissing overzichtelijk. U kunt dan rustig de mogelijkheden voor de renovatie met elkaar vergelijken en dan de juiste beslissing nemen. Mocht u intussen nog vragen hebben, dan zit ons team klaar om u van informatie en advies te voorzien.

Veelgestelde vragen

Ja dit is mogelijk. Of het nu gaat om sprietjes die vogels uit het dak trekken, of grote gaten ontstaan door een marter of dat het slijtage van het riet betreft.

Dit wordt gedaan door het bestaande riet terug te trekken en nieuw riet bij te steken.

Dit is vaak erg lastig te bestrijden. Als dieren zoals vogels of een marter vaak op een specifieke plek terugkeren dan kan hier door middel van geluid of bijvoorbeeld het plaatsen van nep valken wel wat tegen te doen zijn.

Jaarlijks onderhoud is wenselijk bij een rietendak omdat u door het rietendak bij te houden de levensduur van het rietendak verlengt.