Traditioneel rieten dak

Traditioneel rieten dak

Als het om rieten daken gaat is uw woning een uniek object. Geen twee daken zijn precies gelijk, maar ook weersinvloeden, de omgeving en de ligging van het pand zijn bepalende factoren. Omdat ieder dak een project op zichzelf is, zijn er verschillende technieken en benaderingen ontwikkeld om een rieten dak te bouwen. Daarnaast blijft het rietdekkers vak zichzelf continu ontwikkelen om in te spelen op innovaties in de bouwsector.

Een modern vak uit een oude traditie

Riet wordt al eeuwenlang toegepast als dakbedekking, maar dit mooie natuurlijke materiaal blijft zijn waarde bewijzen, ondanks alle innovaties in de huizenbouw. Toch hebben de steeds strengere eisen die door de overheid aan veiligheid en isolatie worden gesteld de branche ingrijpend veranderd. De rietdekkers van tegenwoordig zijn specialistische, moderne vakmensen met respect voor ambacht en traditie. Bij Pape Rietdekkers blijven beproefde oude methodes overeind, terwijl nieuwe technieken naadloos in het beroep worden geïntegreerd. Een constructiemethode die nog altijd veel wordt toegepast is het traditionele rieten dak. Hier leest u wat een traditioneel rieten dak precies is en leggen we in grote lijnen uit hoe het door onze vakmensen wordt aangelegd.

Wat is een traditioneel rieten dak?

Het traditionele rieten dak wordt ook wel een open rieten dak genoemd. In tegenstelling tot nieuwere bouwmethodes wordt bij een traditioneel rieten dak het riet vastgebonden aan houten rietlatten op de balkenconstructie van het dak. Traditionele rieten daken worden ‘open’ genoemd omdat er geen harde scheiding bestaat tussen buiten- en binnenruimte. Hierdoor komt de isolerende werking van de rietlaag neer op een RC-waarde van 4,28. Voor een verhoging van de RC-waarde kiezen veel mensen voor een modern geschroefd rieten dak, waarbij ook de brandveiligheid door de constructie wordt vergroot.

Een traditioneel rieten dak met open constructie

In een traditionele open dakconstructie wordt altijd ruimte opengelaten tussen het rieten dak en de onderliggende bouwlaag. Daardoor kan de lucht van buiten door de rietlaag heen het pand in en vice versa. Dat heeft een aantal gevolgen voor het hele pand onder het dak. Bij een open constructie komt de isolatiewaarde van het rieten dak uit op een RC van 4,28. In een gesloten constructie zorgen de aangebrachte isolerende platen voor extra isolatiewaarde, waarmee de woning beter tegemoetkomt aan de moderne eisen voor nieuwbouwprojecten.

Een traditioneel of een geschroefd rieten dak?

Traditionele rieten daken worden vooral toegepast bij monumentale panden, maar soms wordt ook om esthetische redenen voor een open constructie gekozen. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met het grotere brandgevaar van deze dakvorm. Een gesloten schroefconstructie werkt brandvertragend, maar als een open rieten dak eenmaal vlamvat kan het vuur zich sneller en gemakkelijker verspreiden, omdat er zuurstof van onder de rietlaag kan worden aangezogen. Houd daarom ook rekening met een hogere premie voor een inboedel- of brandverzekering als u overweegt te kiezen voor een traditioneel rieten dak, maar kijk vooral ook naar onze informatie over de alternatieven, zoals een modern geschroefd rieten dak.

Alle voor- en nadelen op een rijtje

Een voordeel van een open constructie is juist weer de betere drogingswerking door de lucht die van onder de rietkap vocht kan afvoeren. Dit draagt bij aan een langere levensduur van het riet, wat voor sommige klanten juist een reden is om te kiezen voor een rieten dak met open constructie. Wat uiteindelijk voor de beste keuze is hangt af van uw unieke wensen en situatie. Wij helpen u graag om de juiste beslissing te nemen, dus aarzel niet om contact op te nemen met onze medewerkers.