Rieten dak kammen

Rieten dak kammen

Een mooi rieten dak in gezonde conditie is te vergelijken met een mooi kapsel: het ziet er prachtig uit, maar er moet wel regelmatig onderhoud worden gepleegd om het goed in model te houden, Heel simpel gezegd is dit de reden waarom een rietdekker van tijd tot tijd uw rieten dak moet kammen. Een rieten dak kammen is een acute opfrisbeurt, maar ook een vorm van preventief onderhoud, waarbij handmatig tussen de rietstengels door wordt ‘gekamd’ om alle vuilresten, mossen, algen en andere schadelijke invloeden er fysiek uit te verwijderen.

Kosten rieten dak kammen

De kosten voor het kammen van een rieten dak hoeven niet erg hoog te liggen, maar dat is afhankelijk van de omvang van uw dakoppervlak en de mate van de vervuiling in het riet. Net als andere vormen van onderhoud kunt u het kammen beschouwen als een investering in de levensduur van uw rieten dak. Als het mos en de vuilresten regelmatig uit het riet worden gekamd blijft de vochtafvoer van het dak op peil, waardoor rottingsprocessen worden afgeremd en het biologische materiaal van uw dakbedekking aanzienlijk langer meegaat. Als u het zo bekijkt zijn de relatief beperkte kosten van een rieten dak kammen een verstandige manier om de veel hogere kosten van vervanging van het rietdek weer een tijd te kunnen vermijden.

Een rieten dak kammen: de techniek

Het kammen van rieten daken is een oude en beproefde methode, die door de jaren heen eigenlijk nauwelijks is veranderd. De rietdekker werkt bovenop het dak en gaat met een mes of heggenschaar systematisch alle delen van het oppervlak langs. Waar mos of andere ophopingen van vuil te groot worden haalt de dakdekker een klein deel van het riet weg, zodat de vervuiling zich niet verder kan verspreiden. Daarbij is het cruciaal om precies genoeg riet weg te kammen, maar zeker niet meer dan nodig is: typisch een klus voor de vakspecialist dus. Met een speciale rietklopper wordt na het kammen gezorgd dat de stengels allemaal weer netjes in model zitten. Daarmee wordt de isolatiewaarde van het rieten dak behouden en blijft de afwatering optimaal verlopen. Na het riet kloppen wordt het hele dak grondig schoon gebezemd, zodat uw rietkap er weer perfect uitziet en u weer een hele tijd zonder zorgen van een mooi, schoon en goed onderhouden rieten dak kunt genieten.

Preventief onderhoud voor een rieten dak dat jaren langer mee gaat

Uw rieten dak kammen is een belangrijk onderdeel binnen het grotere plaatje van preventief onderhoud. Als ervaringsdeskundigen raden we u van harte aan om zulk onderhoud regelmatig te laten uitvoeren door een specialist. Pape Rietdekkers heeft speciaal hiervoor een vast onderhoudscontract opgesteld, waarmee u in een keer regelt dat uw rieten dak jaarlijks grondig wordt gereinigd en geïnspecteerd op zwakke plekken en beschadigingen. Zo regelt u niet alleen het kammen van uw rieten dak, maar meteen ook alle andere onderhoudsaspecten waarmee u de levensduur van uw dak aanzienlijk kunt verlengen. Neem contact op met onze medewerkers om uw persoonlijke mogelijkheden te verkennen.