Chinees riet op uw dak

Chinees riet op uw dak

Net zoals andere traditionele ambachten heeft ook het rietdekkersvak te maken met de invloed van modernisering en globalisering. Waar rieten daken in Nederland vroeger per definitie werden aangelegd met rietsoorten van eigen bodem, is dat tegenwoordig al lang niet meer vanzelfsprekend. Over de hele wereld bestaan tradities van rieten daken en riet groeit in alle windstreken. Het is dus niet zo verbazend dat u tegenwoordig de keuze heeft om uw dak te laten aanleggen met gebruik van Chinees riet. Als het gaat om kwaliteit bestaat er zowel in Nederland als in China verschil van soort tot soort en van oogst tot oogst. Daarom is Chinees riet zeker geen tweederangs riet, maar kan een vakkundige rietdekker ook met riet uit China een schitterend rieten dak voor u bouwen.

De kwaliteit van Chinees riet

Over de kwaliteit van Chinees riet valt niet zomaar een algemeen oordeel te vellen. Net zoals riet uit Nederland of bijvoorbeeld Oostenrijk, een ander belangrijk productiegebied, hangt de kwaliteit van Chinees riet af van de oogst, de specifieke rietsoort, de bodemkwaliteit, de weersomstandigheden en andere factoren. Er bestaat dus net zozeer uitstekend Chinees riet als Nederlands riet: de kunst is te bepalen wat de kwaliteit van een specifieke vracht is. Al het riet dat we bij Pape Rietdekkers uit China importeren wordt aan strenge keuringen onderworpen. Alleen zo weten we zeker dat we met de beste rietstengels werken, die het beste passen bij uw project, de vorm van uw dak en uw eigen voorkeur en wensen.

De prijs van Chinees riet

De prijs van een rieten dak wordt slechts voor een deel bepaald door de gebruikte rietsoort. De vorm en moeilijkheidsgraad van de kap en dus de benodigde manuren zijn wat dat betreft een zwaarder wegende factor dan de prijs van het riet per bos. Prijzen fluctueren in de wereldhandel, maar in het algemeen kunnen we stellen dat Chinees riet iets goedkoper is dan bijvoorbeeld Nederlands riet. Toch is de vraag of u voor Chinees riet moet kiezen niet puur een kwestie van prijzen vergelijken. Veel belangrijker dan de herkomst voor uw afweging is de vorm en de constructiewijze van uw dak. Zo zorgt grof riet voor een betere afvoer van vocht Aan de andere kant geeft riet met dunnere, fijne stengels onder de juiste omstandigheden een extra verfijnde uitstraling. De kunst schuilt erin om het juiste riet op de juiste plaats te gebruiken.

De keuze voor Chinees riet is het overwegen waard

Of u nu een aannemer bent die een rieten dak in een bouwproject gaat verwerken, of een particulier die de beste keuze voor een eigen woning wilt maken, het is altijd verstandig om het advies van een expert in te winnen voor u besluit over welke soort riet u wilt gebruiken. Vanuit onze vestiging in Wijnbergen bij Doetinchem kunnen we u telefonisch alles vertellen dat er te weten is over de verschillende rietsoorten die wij gebruiken. Nog beter is het om zelf langs te komen, zodat u zelf onze voorraad riet kunt zien, ruiken en voelen, voor een compleet beeld van de materialen waaruit u kunt kiezen. Onze medewerkers staan u graag te woord om u te helpen de beste keus voor uw unieke situatie te maken.

Projecten met Chinees riet

Aanhouder wint

Oorspronkelijk plannen voor een verbouw werd uiteindelijk een nieuwbouw huis met rietendak.

Bekijk project
Van pannen naar riet

Telefonisch contact of er op een bestaand pannendak wellicht riet gedekt kan worden?

Bekijk project

Veelgestelde vragen

Dit hangt af van de vorm en ligging van uw dak. Sommige rietsoorten lenen zich beter om bepaalde vormen te maken. Daarnaast is de grofheid van het riet een factor die meespeelt. Ook kan er een financiƫle overweging zijn om een bepaalde rietsoort te kiezen. In een persoonlijk gesprek adviseren wij u graag en kunt u op onze locatie de verschillende soorten zien en voelen.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten riet die overal van de wereld vandaan komen. Riet is een natuurproduct en daardoor zal het riet wat op dezelfde plek groeit elk jaar net iets ander zijn. Welke soort riet het beste is voor uw dak hangt af van vele factoren. Dit bespreken wij graag met u in een persoonlijk gesprek waarbij u op onze locatie het riet kunt zien en voelen.

Jaarlijks onderhoud is wenselijk bij een rietendak omdat u door het rietendak bij te houden de levensduur van het rietendak verlengt.