Kalenberg riet op je dak

Kalenberg riet op je dak

Over de hele wereld worden verschillende soorten riet gekweekt, waarvan er veel geschikt zijn om rieten daken mee aan te leggen. In Nederland wordt jaarlijks zo’n 4.500 hectare riet geoogst en dat is niet genoeg om aan onze nationale behoefte te voldoen; zo’n driekwart van al het riet voor dakbedekking wordt geïmporteerd uit heel Europa en inmiddels ook uit China. Een beroemde Nederlandse rietsoort is het Kalenberg riet. Bij Pape Rietdekkers werken we met veel verschillende rietsoorten, waaronder dit Oer-Nederlandse Kalenberg riet. Al eeuwenlang wordt de Kalenberg rietsoort gekweekt in het Overijsselse Weerribbengebied. Of u voor uw eigen rieten dak het beste Kalenberg riet kunt gebruiken of een andere soort is een complexe afweging. Van invloed zijn factoren zoals natuurlijk uw budget en persoonlijke voorkeur, maar nog veel belangrijker is de vorm van het rieten dak dat u wilt aanleggen. We leggen u graag uit waarop u uw keuze het beste kunt baseren.

Het juiste natuurproduct voor uw rieten dak

Als rietdekkers zijn we verbonden aan een lange traditie van vakmanschap en natuurproducten. Werken met materialen uit de natuur betekent automatisch dat we deels afhankelijk zijn van factoren als het weer en klimaat, de bodemkwaliteit en andere omgevingsinvloeden. Daarom zijn er altijd verschillen tussen de vele rietsoorten die geschikt zijn voor dakbedekking. Anderzijds is voor elk dak een ideale rietstengel te vinden, want ieder project heeft eigen specifieke eisen en elke eigenaar heeft persoonlijke wensen. Vaak is de vorm van de rietstengels een doorslaggevende factor. Rietsoorten met dikke stengels zijn bijvoorbeeld geschikter voor grote overkappingen en zijn door hun structuur beter in staat om water af te voeren, wat de levensduur van het dak ten goede komt. Riet met dunnere stengels is juist weer beter om te gebruiken op daken met veel verschillende dakvlakken en complexe hoeken in het ontwerp. De vraag of u beter Kalenberg riet voor uw project kunt gebruiken dan bijvoorbeeld Nederlands Wiedenriet, Chinees riet, of zelfs kunstriet hangt dus vooral af van uw precieze bouwplannen.

Verantwoord kiezen tussen Kalenberg riet en andere rietsoorten

De keuze voor de beste rietsoort is één van de belangrijkste beslissingen in het hele bouwproces. We raden u daarom aan om niet te snel te vallen voor een bepaalde soort of naam. Of u nu particulier bent of aannemer, u kunt wel wat professioneel advies op basis van praktijkervaring gebruiken. Daarom adviseren we u om contact op te nemen met onze adviseurs, zodat u persoonlijk en in detail kunt overleggen wat uw mogelijkheden zijn. Misschien is het nog beter om een afspraak te maken en persoonlijk langs te komen bij onze vestiging in Wijnbergen bij Doetinchem. Hier kunt u met eigen ogen zien wat de verschillen zijn. We kunnen u ook laten zien dat we met onze strenge kwaliteitscontroles zorgen dat we van zending tot zending precies weten welke kwaliteit we in huis hebben. De bewaking van de hoogste kwaliteit hoort nu eenmaal bij het werken met natuurproducten en dat doen wij al ruim honderd jaar, dus voor een zorgvuldige en verstandige keuze tussen Kalenberg riet en andere soorten bent u bij Pape Rietdekkers aan het juiste adres.

Veelgestelde vragen

Dit hangt af van de vorm van uw dak. Sommige rietsoorten lenen zich beter om bepaalde vormen te maken. Daarnaast is de grofheid van het riet een factor die meespeelt. En natuurlijk speelt uw eigen wens hierin een belangrijke rol. In een persoonlijk gesprek adviseren wij u graag hierover en kunt u op onze locatie de verschillende soorten zien en voelen.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten riet die overal van de wereld vandaan komen. Riet is een natuurproduct en daardoor zal het riet wat op dezelfde plek groeit elk jaar net iets ander zijn. Welke soort riet het beste is voor uw dak hangt af van vele factoren. Dit bespreken wij graag met u in een persoonlijk gesprek waarbij u op onze locatie het riet kunt zien en voelen.

Jaarlijks onderhoud is wenselijk bij een rietendak omdat u door het rietendak bij te houden de levensduur van het rietendak verlengt.