Een perfect passend dakraam in elk rieten dak

Een perfect passend dakraam in elk rieten dak

Onder een rieten dak moet worden geleefd en hoe mooi uw rietkap ook is, zonder daglicht blijft het binnen een sombere bedoeling. Daarom kiezen veel van onze klanten voor de plaatsing van dakramen in hun rieten dak, al dan niet in combinatie met elementen zoals een dakkapel of bijvoorbeeld zonnepanelen. Voor rieten daken is een scala aan dakvensters beschikbaar, zodat er altijd een oplossing te vinden is die naadloos aansluit op uw project.

Een waaier aan opties voor een dakraam in riet

Dakramen zijn in een rieten dak sterke beeldbepalende elementen. De uitstraling van uw hele woning wordt erdoor beïnvloed. Aan de andere kant is voor het optimaal genieten van de lichtinval binnenshuis de plaatsing van de dakramen weer essentieel. Dit is dus een onderwerp waarover goed moet worden nagedacht, ook als u nog in overleg bent met een architect of aannemer. Daar komt nog bij dat de afwerking van het riet rond de dakramen per streek kan verschillen. Reden genoeg dus om u eerst goed te oriënteren op de mogelijkheden!

Dakramen in riet als bepalende factor in het ontwerp

Los van de verschillende merken en mechanismes die er op de markt te vinden zijn is de positionering van een dakraam in een rieten dak belangrijk. De dakramen moeten logisch worden verdeeld over het totale dakoppervlak, waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met de ligging van de verschillende kamers onder het dak. Voor de dakramen gelden vrij strikte normen als het gaat om de minimale afstand tot andere ramen, de dakrand en de nok van het rieten dak. Al met al vormen dakramen een onderwerp dat in een vroeg stadium van het ontwerp moet worden getackeld, omdat het de mogelijkheden op en onder uw rieten dak in sterke mate bepaalt.

Dakramen en strepen door vocht

Nog een aandachtspunt bij het overwegen van dakramen en hun plaatsing is de kans op ontsierende strepen door vocht dat langs de hoeken van het raam en de waterslag wordt afgevoerd. Speciaal om dit ongewenste effect tegen te gaan is er naast keramische pannen of een aluminium waterslag een nieuw waterslagprofiel ontwikkeld. Dit nieuwe profiel bevat een ingebouwde drain, waarmee het water dat over het dakraam stroomt onder de rietlaag door wordt afgevoerd. Daardoor worden strepen onder uw dakraam voorkomen en is de extra slijtage door dit effect niet meer aan de orde. Dit nieuwe waterslagprofiel is weer een typisch voorbeeld van een traditioneel ambacht dat steeds op innovatieve wijze met zijn tijd mee blijft gaan.

Voorkom frustratie en laat u professioneel adviseren

Vaak is het stadium waarin u beslissingen neemt over de plaatsing van een dakraam in uw rieten dak ook de fase waarin andere elementen moeten worden bepaald. Daarom adviseren we zowel aannemers als particulieren om zich niet alleen goed te oriënteren op de mogelijkheden, maar vooral ook in overleg te gaan met een ervaren rietdekkersbedrijf. Er zijn zo veel zaken waar u in de praktijk tegenaan kunt lopen als u er niet vooraf goed over nadenkt, dat u uzelf een hoop tijd, frustratie, kosten en moeite kunt besparen door professioneel advies in te winnen. Als vakspecialisten met ruim honderd jaar ervaring staan we u graag vrijblijvend te woord om u te helpen de juiste beslissing te nemen. Neem daarom vandaag nog contact op, of bezoek onze vestiging bij Doetinchem voor een persoonlijke afspraak.

Veelgestelde vragen

Ja dit is mogelijk. Pape Rietdekkers kan voor u het dakraam leveren, plaatsen en het rieten dak weer afwerken.

Nee, er dient onder andere wel rekening gehouden te worden met hoeken waar het dakraam ver genoeg van af moet zitten. Ook moet er voldoende ruimte tussen verschillende dakramen zitten.

Ja, dit kan. Wij kunnen het leveren, plaatsen en indekken van het dakraam volledig voor u verzorgen.

Dit is een waterslagprofiel waarbij het water dat over het dakraam loopt via een afvoer onder het riet wordt weggevoerd. Dit voorkomt versnelde slijtage, rotting en vieze plekken onder het dakraam.

Dit is erg afhankelijk van het soort en type dakraam dat u wilt plaatsen en de hoeveelheid timmerwerk die nodig is.