Uw eigen hooiberg met rieten dak

Hooiberg met rieten overkapping

We zien ze steeds vaker onderweg, terwijl we naar onze klanten in het buitengebied rijden: traditionele hooibergen met rieten daken. Voor ons als vakmensen met passie voor riet is dat natuurlijk erg leuk om te merken, maar eigenlijk begrijpen we heel goed waarom een hooiberg met een rieten overkapping voor steeds meer mensen een interessante optie is. Ten eerste staat een hooiberg schitterend in elke omgeving met rustieke uitstraling: het is een elegante manier om de charme van het plattelandsleven in ere te houden. Belangrijker nog zijn de vele mogelijkheden die overkapte hooibergen de moderne buitenmens bieden. Het ontwerp van een hooiberg is misschien een klassieker, maar het staat ook erg aantrekkelijk bij een moderne villa of in een strak aangelegde tuin. Van beschutte opslagplaats tot overdekte patio voor het hele gezin, of een heerlijke plek waar uw kinderen lekker kunnen ravotten in de schaduw. Voor alle zekerheid vermelden we er nog bij dat een hooiberg met rieten dak ook gewoon een prima plek is om uw wintervoorraad hooi droog te bewaren, want zo is het natuurlijk ooit begonnen.

Uw eigen hooiberg met rieten dak

Een hooiberg met een mooi rieten dak erop is een lust voor het oog. Zeker wanneer uw huis of woonboerderij zelf al van een rieten dak is voorzien is een hooiberg een prachtige manier om de woning met de omliggende tuin te verbinden. U kunt er daarbij voor kiezen om onder de rieten overkapping een besloten ruimte te laten bouwen, waardoor u een bijzonder en in het oog springend tuinhuis realiseert. Toch laten veel eigenaren hun hooiberg met rietkap het liefst helemaal open, omdat er zo veel mogelijkheden zijn om die ruimte te benutten voor een heerlijk middagje genieten van de buitenlucht, of om er met de hele familie uitgebreid en in stijl onder te brunchen bijvoorbeeld.

Oerstevig vakwerk door een specialistische constructeur

Een hoogwaardige hooiberg vraagt om specialistisch vakwerk. Wij ontwerpen en bouwen onze hooibergen in een beproefde samenwerking met Pape Hooibergen uit Deventer. Hoewel al onze ontwerpen persoonlijk op maat worden gemaakt, zijn er een aantal basisvormen te onderscheiden. De meest voorkomende bouwvorm is de vierroedige hooiberg. Een oerstevig eikenhouten frame bestaat uit vier palen van 7,5 meter hoog. Met elegante pen-en-gatverbindingen wordt de rietkap vastgezet, gemaakt van wilgentenen en houten lattenwerk dat van binnen en van buiten een prachtige aanblik geeft. De kap van de hooiberg wordt met speciaal duilenriet afgewerkt met een speciale pan in de nok voor effectieve drainage. Een andere mogelijkheid is een eenroedige hooiberg. Hier rust de kapconstructie op een enkele vierkant gezaagde eikenhouten paal. Middenin de rietkap bevindt zich een slede, waardoor de verschuifbare rieten kap naar behoefte kan worden verhoogd of verlaagd.

Oude tradities nieuw leven inblazen

Vroeger had iedere boerderij een eigen hooiberg uit functioneel oogpunt. Nadat het hooi van de velden was gehaald werd het onder de overkapping opgeslagen voor de winter. Zo bleef het hooi mooi droog, zodat het vee ermee kon worden gevoerd tot het voorjaar nieuw mals gras liet groeien. Om deze reden zijn hooibergen nog steeds populair onder agrarische professionals met een voorliefde voor die ouderwetse charme, maar ook paardenliefhebbers maken graag gebruik van een eigen voorraad hooi op het erf. Toch laten onze klanten tegenwoordig vooral voor recreatieve doeleinden een hooiberg met een rieten kap bouwen, vanwege de uitgebreide mogelijkheden die de beschutte ruimte onder de rietkap biedt. Als rietdekkers met meer dan een eeuw ervaring zijn we uiteraard blij dat deze oude traditie nieuw leven wordt ingeblazen. We helpen u graag bij het ontwerpen en bouwen van uw eigen hooiberg met een prachtig rieten dak. Neem daarom contact op met onze adviseurs om alles te weten te komen over de beste rietsoorten, de slimste constructies en vrijblijvende offertes.

Veelgestelde vragen

Bij verschil in hooibergen wordt er gesproken in aantal roedes (palen). Zo heb je de 1-roedige hooiberg en de 4- roedige hooiberg. Deze komen het meeste voor. Maar ook een 2-roedige en 5 of 6-roedige hooiberg bestaan. Daarnaast kan een 4 roedige hooiberg nog aan een of meer zijden worden uitgebouwd.

Deze zijn in verschillende maten te bouwen. Van roede tot roede kan dit bijvoorbeeld 4, 5 of 6 meter zijn.

De diameter van een 1-roedige hooiberg is meestal 4, 5 of 6 meter.

Voor een 4-roedige hooiberg heeft u altijd vergunning nodig. Een 1-roedige hooiberg mag in sommige gemeenten vergunningsvrij. Informeer hierover bij uw gemeente.

De bovenzijde van een meer-roedige hooiberg is op verschillende manieren af te werken. Standaard gebeurt dit doordat het riet in een punt loopt. Maar er kan ook een koperen of zinken afdekkap geplaatst worden.

Jaarlijks onderhoud is wenselijk bij een rietendak omdat u door het rietendak bij te houden de levensduur van het rietendak verlengt.