Rieten dak op een monumentaal pand

Rieten dak op een monumentaal pand

Ons land staat bol van de geschiedenis. Veel van die nationale historie zien we terug in de monumentale panden die het landschap opsieren, zeker op plaatsen waar stedelijke ontwikkeling nog geen vrij spel heeft gehad. Veel van die oude landhuizen, versterkte hoeves en statige herenboerderijen pronken met een klassiek rieten dak om hun monumentale alure in al zijn oorspronkelijke glorie te bewaren voor de toekomst. Zulk waardevol cultureel erfgoed vraagt om zorgvuldig ambachtelijk maatwerk, want elk monument heeft een eigen verhaal en een uniek karakter. Met meer dan honderd jaar vakervaring zijn we bij Pape Rietdekkers helemaal thuis in het onderhouden, aanleggen, repareren en vervangen van rieten daken op monumentale gebouwen.

Rieten daken en monumenten: een historische combinatie

Een rieten dak op een monumentaal pand is vaak een sterk herkenbaar element van een historische omgeving. Het behoud van die historische waarde is de crux van de werkzaamheden die u aan het rietdek wilt laten uitvoeren. Vaak zal bij onderhoud, reparatie, of vervanging het aanzicht van het monument gehandhaafd moeten blijven. Dat betekent dat niet zomaar elke techniek kan worden gebruikt voor een rieten dak op uw monumentale pand. Onze specialisten gaan graag met u om de tafel om de juiste uitvoering van uw rieten dak te bespreken. We kunnen ook uw monumentale woning of bedrijfspand bezoeken en bij u op locatie bepalen hoe we uw project het beste kunnen benaderen. Zo weet u zeker dat er een expert van het juiste kaliber aan de slag gaat met het bijzondere rieten dak op uw monumentale pand.

Fiscale regelingen en subsidie voor monumenten met rieten daken

In tegenstelling tot nieuwbouwprojecten zijn er soms mogelijkheden om subsidies of fiscale voordelen te benutten voor werkzaamheden aan rieten daken op monumentale gebouwen. We zeggen expliciet ‘soms’, omdat de regelingen per provincie en per gemeente onderling verschillen en in de loop der jaren regelmatig veranderen. Gemeenten kunnen allerlei verschillende factoren meewegen bij het al dan niet toekennen van subsidies op rieten daken. De mate waarin het rieten dak van uw monumentale pand gezichtsbepalend is bijvoorbeeld, of de leeftijd van het pand. We raden u aan om vooraf goed te onderzoeken wat uw plaatselijke mogelijkheden zijn. Naast gemeentelijke regelingen zijn er ook op provinciaal en nationaal niveau regelingen beschikbaar, maar daaraan zijn steeds andere criteria verbonden. Ook hier is dus voorzichtigheid geboden!

Zorgvuldig overleg met uw aannemer erbij

Juist bij het werken aan rieten daken op monumentale panden is een goede voorbereiding cruciaal. Alle partijen moeten glashelder weten wat hun verantwoordelijkheden zijn. Daar hoort nadrukkelijk ook de aannemer bij die u in de arm neemt. Als u overweegt om het rieten dak van uw monumentale gebouw te gaan vervangen, groot onderhoud te plegen, of misschien een hele nieuwe rietkap aan te leggen, dan nemen we graag de tijd om met u mee te denken, want onze expertise en ervaring kunnen u behoeden voor ernstige vergissingen. Neem direct contact op met onze medewerkers voor specialistisch advies of vrijblijvende offertes. U bent ook meer dan welkom voor een bezoek aan onze vestiging in Wijnbergen bij Doetinchem, waar u met eigen ogen de kwaliteit van ons riet en ons vakmanschap kunt zien.

Veelgestelde vragen

Ja, Pape Rietdekkers is gecertificeerd door monumentenwacht Gelderland.

Dit hangt af van de vorm van uw dak. Sommige rietsoorten lenen zich beter om bepaalde vormen te maken. Daarnaast is de grofheid van het riet een factor die meespeelt.

Ja die mogelijkheden zijn er, u kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente of provincie.

Dit is zeker mogelijk, maar zal in het geval van een monumentaal pand afhangen van of u hier toestemming voor krijgt vanuit de overheid.

Jaarlijks onderhoud is wenselijk bij een rietendak omdat u door het rietendak bij te houden de levensduur van het rietendak verlengt.